Vodičk kroz vrste testenina

Jedan od mojih omiljenih obroka su različite testenine. Može za ručak i za večeru, a veruj mi ja bi je čak i za doručak. Za savršen obrok važno je odabereš odgovarajuću vrstu testenine. Neke od njih više odgovaraju za ređe sosove, neki za gušće, a neki od njih lakše upijaju masnoću. Zapamti ovaj vodič i koristi ga kad god ti zatreba pomoć.

Šta ćeš danas za ručak, pa kad smo već kod kuvanja, mislim da bi pravi izbor bila neka testenina, izaberi tebi najsimpatičniju kombinaciju.

Kratke testenine:

Farfalle – Jedna od mojih omiljenih testenina, jedini problem je što je sredini više vremena potrebno da se skuva, nego krajevima. Površina testa je ravna, ali zbog oblika odgovara i za sosove sa komadićima šunke, povrća, itd.

Tortiglioni -  Testo potiče iz Napulja i savršeno odgovara za teže, kremaste sosove. Zbog cevkastog oblika i veličine odgovara za pečenje u lerni.

Penne Rigate – Možda najpoznatija vrsta. Zbog rebraste strukture i kosih krajeva lako upija različite sosove. Popularna za sosove sa mesom ili gljivama.

Penne Lisce – Slična je kao prethodna testenina, samo što ima ravnu površinu. Koristi se za ređe sosove.

Fusilli – Zbog spiralnog oblika lako upija sosove sa komadićima.

Pipe Rigate – Moja omijlena sestenina, jedostavno joj ne mogu odoliti. Idealna za ređe sosove. Rebrasta površina.

Rigatoni – Cevkasto testo sa velikim obimom, tako da je idealno za bogate sosove, pune komadićima povrća, mesa, gljiva, itd.

 

Dugačke testenine:

Tagliatelle –  Priprema se od jaja i lako upija masnoću.

Bavette – Spljošteno Spaghetti testo idealno za ribe i druge morske plodove. Ukusna je i sa pesto sosom.

Spaghetti – Mislim da puno ne treba objašnjavati, jedan od najpopularnijih oblika na svetu.

Bucatini – Šuplje testo, sa malim prečnikom.

 

Napravi domaće testo! Pripremi potrebne alate: oklagiju, nož za testo, posude, itd... Ali pre toga pogledaj sledeći video će ti biti od koristi: