Skladištenje rakije

Neki smatraju da je pečenje rakije umetnost i mislim da su u pravu. Odabrati sastojke, odgovarajući način skladištenja, samo pečenje i u suštini ceo taj proces zahteva veliko znanje i osećaj za pripremu ukusnog pića.

Kad se rakija ispeče, ona još nije spremna za piće. Pole pečenja dolazi jedan od najvažnijih procesa a to je sazrevanje rakije. Neki ga menjaju po malo po svom ukusu ali sam proces je  sledeći:
- gotovu rakija se sipa u posudu (drvena burad, stakleni baloni, plastične faše)
- od 3-4 dana stoji u posudi sa poluzatvorenim čepom, na sobnoj temperaturi. U ovom periodu se oslobađaju gasovi koji su nastali tokom pečenja. Čim prođe ovih nekoliko dana, posude se zatvaraju i premeštaju na tamno i hladnije mesto.
- posle 3-4 meseca možemo reći da je rakija gotova. Mislim da svi znamo da je i rakija ta vrsta alkoholnih pića koja što više godina ima to je vrednija.

Koji je najbolji način skladištenja rakije?!

Mnogi imaju različita mišljenja po ovom pitanju.

  •  Neki misle da se rakija treba čuvati u buradima koja su napravljena od iste vrte drveta od koje voćke je i sama rakija napravljena. Po mom mišljenju jeste ova opcija dobra, ali ne i za sve vrste rakija.
  • Ima koji smatraju da kako rakija stoji u drvenim buradima gubi na jačini i ukusu i da je najbolji način skladištenja u staklenim balonima. Smatraju da su stakleni baloni najbolji način da sačuvamo pravu voćnu aromu pića.
  • PVC posude ne preporučujem jer rakija zbog svojih sastojaka može da oslobodi štetne materijale plastike.

Na tebi je da odlučiš koja varijanta ti se više sviđa, ali imaj na umu da se tehnologija razvija i da možda naši stariji rođaci greše kada misle da je jedini i najbolji način za skladištenje drveno bure.
Pored same posude pažljivo izaberi i odgovarajući čep, i posle nekoliko meseci slavlje može da počne uz ukusnu rakiju.

Labels attached to the content: Blog
Istaknuti proizvodi
205,00rsd 164,00rsd
105,00rsd 84,00rsd
348,00rsd
ShopMania
Excellent me