Korisni saveti za kuvanje paradajza

Sezona kuvanja paradajza je ponovo stigla. Težak i dosadan posao ali vredi. Nema bolje supice, variva ili sosa od kuvanog paradajza, pogotovo ako je po bakinom receptu. Neki kažu da je onaj iz prodavnice skoro isti, ali za mene je domaći ne zamenljiv.

Ovih dana je u našoj kuhinji haos, paradajz na sve strane, i to tačnije ne samo u kuhinji nego i po sobama. Negde gotove flaše, negde paradajz koji čeka novu turu kuvanja.

 

Koji su ti korisni saveti koje sam ja dobila od bake i poznanika? Pročitaj dalje tekst i saznaćeš.

  • Odaberi odgovarajući paradajz, pazi da ne bude previše tvrd, ali pripazi i na to da ne bude prezreo
  • Prihvati savet moje bake, i ostavi kupljen ili ubran paradajz da stoji par dana, lakše će biti raditi sa njime
  • Kad već praviš haos u kuhinji, učini to zbog veće količine, ne vredi praviti samo nekoliko flaša
  • Ako dobro pripremiš (opereš) flaše i čepove, i otkloniš precizno sve nepotrebne delove paradajza, neće ti biti potreban konzervansa
  • Uvek računaj da praviš malo više flaša nego što misliš da ti je potrebno
  • Nabavi odgovarajući levak, mnogo će ti pomoći

O pasiranju

  • Pasiranje možeš odraditi sa svežim iseckanim paradajzom
  • Ili sa već zagrejanim iseckanim paradajzom. Ova opcija je bolje, jer je manje sporednog proizvoda (otpadaka)

O kuvanju

  • Dotle se kuva paradajz dok ima pene. Tako će biti ukusniji i zdraviji sok od paradajza, a pored toga je i nepotrebno predugo kuvati.
  • Ako ti je cilj da napraviš gust sos od paradajza, onde ne možeš izbeći duže kuvanje

Začini

Nikad nemoj dodavati začine u celu količinu kuvanog paradajza. Često će ti trebati prirodan ukus za kuvanje, tako da ti preporučujem da većinu ostaviš ne začinjenu.
Začini koji idu uz paradajz su: ruzmarin, origano, bosiljak, majčina dušica, celer, peršun, lovorov list a uz domaći kečap mogu i sledeći začini: cimet, muskatni oraščići, karanfilići.