Daska za seckanje čista i bez mirisa

Verujem da se drvena daska može naći skoro u svakom domaćinstvu. Svakodnevno je koristimo,ali treba imati na umu da je jedna od najčešćih mesta gde se bakterije razvijaju  ako je ne održavamo na odgovarajući način. Volela bih sa tobom podeliti nekoliko trikova da bi i tvoja daska bila čista i bez mirisa, isto kao što je i moja.

Postoji više načina i trikova sa kojima možeš održavati  čistoću i sprečiti neprijatne mirise posle korišćenja drvene daske. Jedna od načina jeste da posebno koristis  dasku za meso a posebno za povrće i druge stvari, ali da bi održala higijenu, to nije dovoljno.

Verujem da već znaš, ali bih te volela podsetiti koja su osnovna pravila čišćenja drvenog  pribora (drvena kašika, varjača, čekić za meso, oklagija, ribež za kupus, itd.):

  • Ne smeju stajati potopljeni u vodi
  • Ne smeju se prati u mašini za pranje sudova
  • Deterdžent  lose utice na vlakna drveta u smislu da ih ostecuje.

A sada da te upoznam sa trikovima koje i ja koristim u svome domu.

SIRĆE – Operi dasku sa vrućom vodom i prebriši je. Potopi krpu ili sunđer  u sirće i protrljaj površinu daske, posle toga isperi sa hladnom vodom.

SODA BIKARBONA – Soda bikarbona je uopšteno poznata po tome da uklanja neprijatne mirise. Površinu daske pospi sa soda bikarbonom i ostavi malo da odstoji, nakon toga isperi je na isti način kao sto je to navedeno kod sirćeta.

SO -  so dezinfikuje i uklanja neprijatne mirise, veoma slično kao i soda bikarbona, a kako bi postigla veću efikasnost, pozeljno bi bilo da ih pomesas.

LIMUN – Sa pola limuna protrljaj dasku, osim toga što će je dezinfikovati,daće joj i prijatan miris. Često koristim limun umesto sunđera ili krpe pri upotrebi soda bikarbone ili soli.

Imaj na umu,  da drvene daske koje koristiš za meso često treba menjati, ali veruj mi, ovi mali trikovi su me spasili od neprijatnih mirisa i od stvaranja bakterija. Mislim da su ovo neki osnovni trikovi sa kojima bi trebali svi da smo upoznati.