Budi majstor za pečenje kvalitetne rakije

Neki od nas su već godinama upućeni u trikove pečenja dobre rakije. Neki su dobili savete od svojih roditelja, deda, baka… itd., a neki od svojih prijatelja. Ovog puta eto nekoliko saveta i od nas, jer „Prava rakija zlata vredi!“.

Kad komina provri onda je pravo vreme za prvi proces pečenja rakije

Kako se pravilno priprema komina:

  • Za rakiju se seča maksimalno zrenje voća i tek posla da se bere, jer onda sadrži dosta šećera u sebi
  • Seckalica za voće ti može ubrzati proces pripreme komine.
  • Ako je komina kvalitetna, onda je će i sama rakija biti kvalitetna
  • Kad se uzima komina za pečenje uzima se ravnomerno i gušći i ređi deo
  • Koštice se trebaju vaditi, jer najviše štetnih sastojaka one sadrže
  • Da provri komina od šljive potrebno je oko 20-25 dana, to možemo tačno odrediti šljivomerom. Ako se meni količina šećera, čim spadne količina šećera na 0, rakija može da se peče, čak se preporučuje da se to odmah odradi jer će biti kvalitetnija rakija.

Sledeći korak je meka rakija.

  • Ona ima oko 25%-30% posto alkohola i odlaže se na neko vreme.

Sledeći korak je prepek meke rakije.

  • Tokom procesa  od prilike se 40% odbacuje a ostatak je krajnji prepek.

Posle odležavanja rakije, vreme je da popuniš svoje staklene balone, i uživaš u ukusu svoje rakije.

 

Mini rečnik:

Prvenac: ono što prvo proteče, on ima najviše metil alkohola
Srce rakije: teče posle prvenca on je najčistiji deo rakije
Patoka: teče posle „srca rakija“ i on je ispod 40-45 stepeni
Prepečenica: dobija se prepečenijem  meke rakije
Odležavanje-starenje rakije: održavanjem u hrastovim buradima čini rakiju mnogo finijom. Da bi bila glatka, pitka treba oko 4-5 godina da stoji.